Echte Heelkunst in de vorige eeuw


D.C. Busman, D.C. Marck

Voorzitter(s): dr. F.F.A. IJpma

Vrijdag 22 november 2019

11:45 - 12:45u in Zaal 6

Categorieën: Algemene chirurgie, Symposium

Parallel sessie: S16 - Historisch Genootschap Heelkunde - Echte heelkunst in de vorige eeuw


Programma

13:45-14:15
De eclips van de algemene heelkunde
D.C. Busman, chirurg, niet-praktiserend (MCL, Leeuwarden)

Vanaf zijn spectaculaire opbloei in de 19e eeuw is de algemene heelkunde steeds meer afgekalfd en uiteengevallen in (sub/super)specialismen en differentiaties. Van de algemene heelkunde is weinig meer over.


14:15-14:45
Julius Szymanowski en de (onvermijdelijke) geboorte van de plastische chirurgie als ‘heelkunst’
K.W. Marck, plastisch chirurg

Klaas Marck is een gepensioneerd plastisch chirurg, opgeleid in Groningen, en altijd werkzaam geweest in Leeuwarden, en regelmatig ook in de Derde Wereld. Hij heeft veel gepubliceerd, ook over medisch-historische onderwerpen, o.a. over noma, over de geschiedenis van de afdeling Experimentele Chirurgie in Groningen, en recentelijk een biografie over de Russische chirurg Julius Symanowski, die leefde halverwege de negentiende eeuw.

De voordracht ‘Julius Szymanowski en de (onvermijdelijke) geboorte van de plastische chirurgie’ geeft een beeld van de ontwikkeling van de plastische chirurgie halverwege de negentiende eeuw, met als chirurgisch decor de beensparende behandeling als alternatief voor ‘de wilde amputatie’, de ‘Oorlog van de immobiliserende verbanden’ (Seutin versus de volgers van Mathijsen) en de zoektocht naar een goede spoelbehandeling van geïnfecteerde wonden. Dit alles verenigd in het levensverhaal van een jonge zeer getalenteerde chirurg die uitblonk in onderzoek, innovatie en onderwijs, en daarnaast een zeer bijzondere bijdrage leverde aan de plastische chirurgie.

Meer info

  • Locatie(s)
  • plattegrond Zaal 6